Mission Examination : सीबीएसई कक्षा 10 वीं के छात्र MATHEMATICS का माडल पेपर हल कर आंसर की से करें मिलान

सीबीएसई बोर्ड परीक्षार्थियों के मार्गदर्शन के लिए दैनिक जागरण की ओर से माडल प्रश्नपत्र व प्रश्नपत्रों के उत्तर आनलाइन प्रकाशित किए जा रहे हैं। आज छात्र सीबीएसई की कक्षा 10 वीं के MATHEMATICS का माडल पेपर देखें और अभ्‍यास करें। आंसर की भी यहीं देखी जा सकती है।

Parveen VashishtaThu, 25 Nov 2021 07:39 PM (IST)
सीबीएसई कक्षा 10 वीं के छात्र MATHEMATICS का माडल पेपर हल कर आंसर की से करें मिलान

CBSE MODAL TEST PAPER 2021-22 CLASS X MATHEMATICS STANDARD (041)

Time Allowed : 90 Min. M.M. 40

General Instructions :

1. This question paper have three sections A, B and C.

2. Section A consists of 20 questions attempt any 16.

3. Section B consists of 20 questions attempt any 16.

4. Section C based on case study questions it consists of 2 questions,

each has 5 parts, attempt any 4.

SECTION-A

1. LCM of 2 numbers is 2295 and HCF is 9. If one of the number is 153,

find the other number. (A)1035 (B) 45 (C) 145

(D) 135

2. 2 times the distance between is ….

(A) 10 (B) 8 (C) 17 (D) 14

3. If one zero of the quadratic polynomial is 2, then the value of k

is : (A) 10 (B) – 10 (C) – 7

(D) – 2

4. In a rhombus of side 10 cm, one of the diagonal is 12 cm long. The

length of second diagonal is

(A) 20 cm (B) 18 cm

(C) 16 cm (D) 22 cm

5. If (A) 00

(B) 300 (C) 450 (D) 900

6. XY is drawn parallel to the base BC of ∆ABC cutting AB AT X and AC

at Y. If AB = 4BX and YC = 2cm, then AY =

(A) 2 cm (B) 4 cm (C) 6

cm (D) 8 cm

7. If the least prime factors of two positive integers a and b are 5

and 13 respectively, then the least prime factor of a + b is

(A) 2 (B) 3

(C) 1 (D) 18

8. The area of the triangle by the lines (as shown in the figure) is

(A) 7 sq. units (B) 7.5 square

units (C) 6.5 square units (D) none of these

9. If ∆ABC is right angled at C, then the value of cos(A + B) is

(A) 0 (B) 1 (C)

(D)

10. The areas of two circles are in the ratio 9 : 4. The ratio of their

circumferences is (A) 3 : 2 (B) 4 : 9 (C) 2 : 3

(D) 81 : 16

11. If sin 2A = 2sinA is true when A =

(A) 00 (B) 300

(C) 450 (D) 600

12. If the distance between the points (4, p) and (1, 0) is 5, then p =

…. (A) 4 (B) 4 (C) – 4

(D) 0

13. In making 1000 revolutions, a wheel covers 88 km. The diameter of

the wheel is : (A) 24cm (B) 28cm (C) 14cm

(D) 40cm

14. The probability of getting a doublet in a throw of a pair of dice

is (A) (B) (C)

(D)

15. If sinA + sin2A = 1, then the value of expression cos2A + cos4A

(A) 1 (B) (C) 2

(D) 3

16. Which of the following can not be the probability of an event ?

(A) (B) – 1.5 (C) 15%

(D) 0.7

17. The probability that the month of April has exactly 5 Monday will

be (A) (B) (C)

(D)

18. The line segments joining the mid points of adjacent sides of a

quadrilateral form (A) a parallelogram (B) a rectangle (C) a

square (D) a rhombus

19. Sec2600 – tan2600 equals

(A) 1 (B) 0 (C)

– 1 (D) 2

20. The sum of the zeroes of the quadratic polynomial 3x2 – kx + 6 is

3, then the value of k, is.

(A) 7 (B) 8 (C) 9

(D) 10

SECTION-B

21. In an equilateral triangle ABC, if AD  BC, then

(A) 2AB2 = 3AD2 (B) 4AB2 = 3AD2

(C) 3AB2 = 4AD2 (D) 3AB2 = 2AD2

22. Three bells ring at intrervals of 48, 60 and 72 minutes. If they

start ringing together after how much time will they next ring together

? (A) 72 (B)

12 (C) 60 (D) 1440

23. The value of is

(A) (B) (C) cosec2 + cot2 (D) cosec –

cot

24. Find a quadratic polynomial whose zeroes are and (A)

(B) (C) (D)

25. If ,( then the value of is (A) (B)

(C) – 2 (D) 2

26. is equal to

(A) 2 tan (B) 2sec (C) 2cosec

(D) 2tan sec

27. For what value of k, does the system of linear equation have an

infinite number of solutions ?

(A) (B) (C) (D)

28. In the given figure, CAB = 900, AD  BC and ∆ BDA ∆ BAC. Then

measure of AD is

(A) 20 cm

(B) 30cm (C) 50cm (D) 60cm

29. The area of a circle is the same as the area of a square. Their

perimeters (A) 1 : 1 (B) (C)

(D)

30. The point in x-axis which is equidistant from the point

(A) (B) (C) (D) (1, 0)

31. In fig. the area of the segment PAQ is

(A) (B) (C) (D)

32. 5 years hence, the age of a man shall be 3 times the age of his son

while 5 years earlier the age of the man was 7 times the age of his

son. The present age of the man is

(A) 45 years (B) 50

years (C) 43 years (D) 40 years

33. The ratio in which(4, 5) divides the join of (2, 3) and (7, 8) is

(A) – 2 : 3 (B) – 3 : - 2

(C) 3 : 2 (D) 2 : 3

34. The length of the minute hand of a clock is 21 cm. The area swept

by the minute hand in 10 minutes is

(A) 231cm2 (B)

252cm2 (C) 127cm2 (D) 251cm2

35. The diameter of a circle, whose area is equal to the areas of the

two circles of radii 12 cm and 5 cm, is

(A) 17cm (B) 13cm

(C) 26cm (D) 34cm

36. If a number x is chosen from the numbers 1, 2, 3 and a number y is

selected from the numbers 1 4, 9. Then P(xy <9)

(A) (B (C)

(D)

37. If cosec(A + B) = 1 and sec (A – B) = 2, 00, A

(A) A = 750; B = 150 (B) A = 450; B = 450 (C) A = 150; B =

750 (D) cannot be determined

38. In a family of 3 children, the probability of having at least one

boy is (A) (B) (C)

(D)

39. A vertical stick 20m long casts a shadow 10m long on the ground. At

the same time a tower casts a shadow 50m long on the ground. The height

of the tower is (A) 100m (B) 120m (C) 25m

(D) 200m

40. If n is a natural number, then 92n – 42n is always divisible by

(A) 5 (B) 13 (C) both 5

and 13 (D) none of these

SECTION – C

CASE-STUDEY-1

Due to heavy storm an electric wire got bent as shown in the

figure below. It followed a mathematical shape. Answer the following

questions

41. Name the shape in which the wire is bent

(A) Sprial (B) Ellipse (C)

Linear (D) Parabola

42. How many zeroes are there for the polynomial representing the shape

of the wire

(A) 2 (B) 3 (C) 1

(D) 0

43. The zeroes of the polynomial are

(A) – 1 , 5 (B) – 1, 3 (C) 3,

5 (D) – 4 , 2

44. What will be the expression of the polynomial ?

(A) (B) (C) (D)

45. What will be the value of the polynomial if x = - 1

(A) 6 (B) – 18 (C)

18 (D) 0

CASE-STUDY-2

Amber Fort situated in Amer(Rajasthan) in one of the famous

tourist destination. This fort was built by Mughals and is famous for

its artistic style and designs. The entry ticket for the fort is Rs.

150 for Indians and Rs. 400 for foreigners. One day cashier found that

480 tickets were sold and Rs. 134500 was collected.

46. If x and y are the numbers of Indians and foreigners respectively,

then which is correct option.

(A) x + y = 480, 3x + 4y = 2690 (B)

x + y = 480, 3x + 8y = 2690 (C) x +2y = 480, 3x +

8y = 2690 (D) x +2 y = 480, 3x + 4y = 2690

47. How many Indians visited the fort on that day ?

(A) 250 (B) 350 (C) 230

(D) 270

48. The number of foreigners that visited the fort on that day was

(A) 250 (B) 230 (C)270

(D) 300

49. How much amount would be collected if 300 Indians and 350

foreigners visit the fort ?

(A) 175000 (B) 225000 (C)

164000 (D) 185000

50. One day 750 tickets were sold and the amount collected was Rs.

212500. How many Indians and foreigners visited the fort that day ?

(A) 400, 350 (B) 350, 400

(C) 300, 450 (D) 450, 300

पेपर टिप्स : लंबे प्रश्नों में अधिक देर तक न उलझे रहें

मेरठ, जागरण संवाददाता। सीबीएसई की कक्षा 10वीं टर्म-वन परीक्षा में गणित का पेपर शनिवार चार दिसंबर को निर्धारित है। सीबीएसई ने छात्रों को कक्षा 10वीं की बोर्ड परीक्षाओं में गणित में बेसिक व स्टैंडर्ड गणित चुनने का अवसर प्रदान किया है। बेसिक गणित वह छात्र चुनते हैं जिन्हें कक्षा 11वीं से गणित विषय नहीं पढऩा होता है। वहीं 11वीं और उसके आगे भी गणित की पढ़ाई करने के इच्छुक छात्र-छात्राएं स्टैंडर्ड गणित चुनते हैं। दोनों ही तरह के पेपर का चयन करने वाले छात्रों को समान विषय ही पढ़ाया जाता है। लेकिन परीक्षा में पेपर का स्तर अलग-अलग कर दिया जाता है। परीक्षार्थियों के अभ्यास के लिए दैनिक जागरण की वेबसाइट पर सीबीएसई कक्षा 10वीं स्टैंडर्ड गणित का माडल पेपर प्रकाशित किया जा रहा है। इसके साथ ही छात्रों की तैयारी के लिए जरूरी टिप्स दे रहे हैं दीवान पब्लिक स्कूल के वरिष्ठ गणित शिक्षक कृष्ण कुमार सिंह।

जो भी समय है उसमें पेपर हल करें

सीबीएसई कक्षा 10वीं गणित की टर्म-वन परीक्षा नौ दिन बाद है। ऐसे में अब जो भी समय शेष बचा है उसमें छात्र कुछ पढऩे की बजाय स्कूलों में पढ़ाए गए बिंदुओं का ठीक से रिवीजन करें। इसी क्रम में माडल पेपर हल करने का अभ्यास करें। फार्मूलों को हर दिन रिवाइज करते रहें। इससे गणित पर आत्मविश्वास बढ़ता है और प्रश्नों को हल करने के दौरान सभी फार्मूले जुबान पर रहते हैं। फार्मूलों का इस्तेमाल कर प्रश्नों को कम से कम समय में हल करने का अभ्यास करें।

आसान प्रश्नों को पहले हल करें

परीक्षा में निर्धारित रीडिंग टाइम में प्रश्नपत्र को ठीक से पढ़ लें। इसी दौरान पहले करने वाले प्रश्नों का चयन कर लें। जिनके उत्तर पता हों या आसान प्रश्नों के उत्तर पहले दें। लंबे प्रश्नों में न उलझें। आगे बढ़ें। एनसीईआरटी किताब में दिए प्रश्नों व अभ्यास प्रश्नों को ठीक से हल करें और उनमें निहित परिस्थितियों में उत्तर निकालने की प्रक्रिया को दिमाग में बैठाने का प्रयास करें। ज्यादा लंबे प्रश्नों को हल करने की कोशिश न करें, इससे समय अधिक जाएगा।

सीबीएससी के कक्षा 10 MATHEMATICS के ऊपर दिए माडल पेपर की आंसर की नीचे दी गई है

ANSWER KEY

MATHEMATICS (STANDARD)

CLASS X

1

D

21

C

41

D

2

A

22

D

42

A

3

B

23

B

43

B

4

C

24

B

44

C

5

A

25

A

45

D

6

C

26

C

46

B

7

A

27

C

47

C

8

D

28

C

48

A

9

A

29

D

49

D

10

A

30

A

50

B

11

A

31

B

12

A

32

D

13

B

33

D

14

B

34

A

15

A

35

C

16

B

36

B

17

D

37

A

18

A

38

A

19

A

39

A

20

C

40

C

रोमांचक गेम्स खेलें और जीतें
एक लाख रुपए तक कैश अभी खेलें

Tags
This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy.